Mathematics Part 3



WORD PROBLEMS
1. Aggron Stone breaker construction machines depreciate at a rate of 10% a year. How much will the value. How much will the value of P 200,000 worth of machines be after three years?
A. P 140,000
B. P 110,000
C. 170,000
D. 145,000
E. 167,000

ANS:  D
EXPLANATION:  100% - 10% = 90% = 0.9 200,000 x (0.9)³ = 145,800.

2. A right triangle has acute angles whose measure are in a ratio 4:1 How many degree is the smallest angle?
A. 20
B.  36
C. 18
D. 9
E. 10

ANS:  C
EXPLANATION: 4 + 1 = 5. The sum of the acute angles is 90° .90/5 = 18

3. The population of San Miguel City in 2005 is 350,000 but it decreased by 25%  in 2006. In 2007, however, the population was restored to 350,000. What is the percent increase of population of San Miguel City from 2006 to 2007?
A. 28 1/6%
B. 30 %
C. 25%
D. 20%
E. 33 1/3%

ANS:  E
EXPLANATION:  100% - 25%  =  0.75 = 350,000 x 0.75 = 262,500. 350,000 x 0.25 = 87,500 87,500 ÷ 262,500 = 0.333…. = 33 1/3%

4. A budget of P 256,000 was divided equally among 16 offices. How much was the share for each office?
A.  P 16,000
B. P 32,000
C. P 8,000
D. 20,000
E. 24,000

ANS:  A
ANS: 256,000 ÷ 16 = 16,000.

5. Mr. Carandang purchased as air conditioner at a discounted price of P 10,200. If he got 15% discount, what was the original price?

A. P. 10,800
B. P 11,600
C. P 11,800
D.  P 12,000
E.  P 12,400

ANS: D
EXPLANATION: 100% - 15% = 85%. 100 – 85% = 15% = 0.15 9/0 .15 = 60.

6. In a Basket game in Lost Angeles, the Lakers beat the Clippers by just one point did the Clippers score?
A. 101
B. 95
C. 100
D. 99

ANS:  E
EXPLANATION: 199 – 1 = 198 ÷ 2 = 99.

7. During Holy Week, 25% of the office workers went out of town 3/5 stayed at home while the rest numbering nine, had to work overtime. How many total office workers are there?
A. 100
B. 90
C. 23
D. 29
E. 27

ANS:  D
EXPLANATION: 3/5 = 60%. 25% + 60% = 85% = 15% = 0.15 9/0.15 = 60.

8. A square lot has an area of 729 square meters. How many squares meters is each other side?
A. 31
B. 33
C. 23.
D. 29
E. 27

ANS:  E
EXPLANATION: A = s². Square root of 729 = 27.

9. Diver Sheila Mae received scores of 9.8, 9.9,10, 10, 9.9 and 10. If the lowest and highest score are disregarded, what is her average?
A. 9.92
B. 9.93
C. 9.88
D. 9.98
E. 9.95

ANS:  E
EXPLANATION: (9.9 + 10 + 9.9 + 10) ÷ 4 = 39.8 39.8 ÷ 4 = 9.95

10. If there are 51 pesos to a dollar, how many dollar are there in 867 pesos?

A. 17
B. 13
C. 15
D. 19
E. 21

ANS:  A
EXPLANATION: 867/51 = 17

11. Mr. Chen sold a plasma TV for P 42,500, a washing machine for P 4,700 and a DVD player for P 4,800. If she gets a 10% commission from his sales, how much did he learn?
A. P 4,800
B. P 4,900
C. P 5,100
D. P 5,100
E. P 5,000

ANS:  C
EXPLANATION:  (42,500 + 4,700 + 4,800) X 0.10 = 5,200

12. If it takes Mr. Balanar three and a half  hours to negotiate a distance of 297.5 what is his average speed?
A. 87 kph
B. 93 kph
C. kph
D. 89 Kph

ANS:  C
EXPLANATION: 297.5 ÷ 3.5 = 85.

13. The ratio of men to women in the national pool of athletes is 15:7 if there are 72 more men than women, how many athletes are there in the national pool?
A. 1,920
B.  198
C. 1,080
D. 192
E. 120

ANS:  B
EXPLANATION: 15 – 7 = 8, 15 + 7 = 22 → 72 ÷ 8 X 22 = 198.

14. There are three children in the Santos family, two of them twins. The sum of the ages of the children is 42 and the twins are 3 years older than Patricia the youngest child. How old is Patricia?
A. 14
B. 12
C. 15
D. 13
E. 16

ANS: B
EXPLANATION: 41- (3 x 2) = 36 36 ÷ 3 = 12.

15. Mr. Bungag’s collection totalled P 23,680. If he averaged P 1,480 per day, how many days did he amass his given collection?
A. 16
B. 18
C. 14
D. 12
E. 20

ANS:  A
EXPLANATION: 23,680 ÷ 1,480 = 16.

16. The total price of a filling cabinet and a table id P 13,000. If the price of filing cabinet is P 2,500 more than that of the table, how much is the table?
A. P 6,300
B. P 5,300
C. P 7,800
D. P 10,600
E. 5,800

ANS:  B
EXPLANATION: (13,100  - 2,500) 2= 5,300

17. Of the total registered voters in Barrio San Dionisio 72% are aged 40 and above. If there are 2,400 registered voters how many of them are 40 and above?
A. 1,308
B. 1,438
C. 1,598
D. 1,628
E. 1,728

ANS:  E
EXPLANATION: 2,400 x 0.72 = 1,728

18. A trapezoid has a height of 15m and bases 22m and 28m. What is its area?
A. 330
B. 420
C. 335
D. 375
E. 616

ANS:  D
EXPLANATION: A = (b + b) h/2 (28 + 22 ) x 15 ÷ 2 = 375

19. How many liters of water must  be added to 20 liters of a 20% salt solution to make it a 12.5 salt solution?
A. 12
B. 8
C. 20
D. 40
E. 32

ANS:  A
EXPLANATION: 20 x 20% = 4 liters, 4 ÷ 0.125 = 32 32 – 20 = 12

20. A 16 foot rectangular map is reduced s that its width is a 4 decimeters. What is the area of the new map in square decimeters?
A. 32
B. 64
C. 16
D. 8
E. 4

ANS:  A
EXPLANATION: 16 ft/  8 ft = x / 4 dm x = 8 dm A = 4 dm x 8 dm = 32 sq dm

To download this reviewer, click HERE. God bless!        

Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra