Mathematics Part 1


WORD PROBLEMS

1. A dozen eggs cost 63 pesos. How much does seven egg cost?
A.  P 38.25
B. P 36.75
C. P 42. 00
D. P 40.50

ANS: B
EXPLANATION: divide 63 by 12 to get  5.25. Multiply 5.25 by 7. The answer is 36.75

2. The sum of two integers is 63. If one of the integers is there is three more than twice the other, what are the two integers?
A.  19 and 44
B. 42 and 21
C. 43 and 21
D. 17 and 46

Ans: C
EXPLANATION: let x be one number and (3+2x) the other. x + 2x = 63 → 3x = 60 → x=20, (3 + 2x) = 43.

3. Mr. Gil Bates owns of 3/8 of Macrohard. After selling 1/3 of his share, how much of Macrohard does Mr. Gil Bates still own?
A. 5/16
B. 2/9
C. 5/8
D. 1 /4

ANS: E
EXPLANATION: 3/8 x 1/3 = 1/8. 3/8 – 1/8 = 2/8 = 1/4

4. Mr. Ratzinger was able to purchase a digital camera set that would cost him 17, 800. This amount represents the down payment and six monthly installments of P 1,800. How much is his down payment?
A. 8,000
B. 7,000
C. 9,000
D. 10,000
E. none of the above

ANS: B
EXPLANATION: 6 x 1800 = 10,800. 17,800 – 10,800 = 7,000

5. Mr. Gaddi and Mr. Manuel together have P 200,000. If Mr. Gaddi has P120,000, how much more money does  he have than Mr. Manuel?

A. 16,000
B. 10,000
C. 20,000
D. 40,000
E. 30,000

ANS: D
EXPLANATION: 200,000 – 120,000 = 80,000. 120,000 – 80,000 = 40,000

6. The ratio of the salary of Joel to that of Joy is 5:4. If Joy recieves P 10,000, how much is Joel’s salary?
A. P 12,000
B. 12,500
C. 8,000
D. 7,500
E. none of the above

ANS: B
EXPLANATION: divide 10,000 by 4 to get 2,500. 2,500 x 5 = 12,500

7. Dominic spent 1/ 4 of his money on a pairof socks, 1/5 of it on a magazine and P 50 on a snack. If he had P 82 left, how much money did he start with?
A. P 200
B. P 320
C. P 240
D. P 280
E. 360

ANS: C
EXPLANATION: 1/4  + 1/5 = 9/20 = 11/20. This represents the fraction corresponding to 50 + 82 = 132. Divde 132 by 11/20 to get 40
8. Miss Boover receives 2% commission for every car she sells. Id she gets a total commission for every car she sells. If she gets a total commission of 128,000 what is her total sales?
A. P 25,600,000
B. P 2,560,000
C. 7,200,000
D. 5,400,000
E. none of the above

ANS: E
EXPLANATION: divide 128,000 by 0.02 to get 6,400,000.

9. Condoleeza has a long strip of cloth that is 9 ¾ decimeter long. If she cuts it into three equal parts, how long would each piece?
A. 4 1/2 decimeters
B. 4 3/4 decimeters
C. 3 3/4  decimeters
D. 3 3/4 decimeters

ANS: D
EXPLANATION: 9 3/4 as an improper fraction is 39/4. Divide 39/4 by 3 to get 13/4 or ¼.

10. In In department 45% of the employees are women. If there are 220 men in the department, how nmany employess.

A. 400
B. 500
C. 330
D. 430
E. 360

ANS: A
EXPLANATION: since 1 – 0.45 = 0.55,divide 220 by 0.55 to get 400

11. Three mangoes and banana cost 65 pesos while one mango and three bananas 35 pesos. How much does two mangoes and two bananas cost?
A. P 50.00
B. P 48.50
C. 52.50
D. 54.80
E. 51.80

ANS: A
EXPLANATION: add 65 to 35 to get the price of 4 mangoes and 4 bananas. Divide this amount by 2 to get the price of 2 mangoes and 2 bananas. 100/2 = 50.

12. It takes Michael 35 minutes to go to his school. If he doubies his speed, how long his trip take?
A. 17 minutes 30 seconds
B. 25 minutes
C. 1 hour 10 minutes
D.  70 minutes

ANS: A
EXPLANATION: divide 35 by 2 to get 17.5

13. A conductor earns 320 pesos for every three trips he makes. How much does he earn if he makes12 strips?
A. P 2560
B. P 3840
C. P 1280
D. P 640
E. P 2120

ANS: C
EXPLANATION: divide 12 by 3 to get 4. Multiply 320 by 4 and you’ll have 1280.

14. Jean Marc is three times as old as Danica. If Danica is 32 years younger than Jean Marc, what is the sum of their ages?
A. 32
B. 64
C. 16
D. 48
E. 96

ANS: B
EXPLANATION: let x be Danica’s age, so Jean Marc age is 3x. 3x –x = 32 2x = 32 x= 16. 16 + (3x 16) = 16+48 = 64.

15. It took Rosebud 35 minutes to drive from her house to her office 20 kilometers away. In return trip, she took just 25 minutes. What is her average speed?
A. 20 kph
B. 10 kph
C. 30 kph
D. 40 kph
E. 50 kph

ANS: D
EXPLANATION: Distance is 20 + 20 = 40 km. Time is 35 + 25 = 60 mins. Or 1 hr. To get the speed, divide distance by time 40/1 = 40 kph.

16. Successive discounts of 10% and 30% are equivalent to what single discount?
A. 37%
B. 40%
C. 30%
D. 35%
E.  none of the above

ANS:  A
EXPLANATION: 1- 0.1 = 0.9. 1-0.3  =0.7 Multiply 0.9 by 0.7 to get 0.63. 1-0.63 = 0.37 = 37%

17. Sol kiefer want to divide a wooden log 7 ½ meters long into six equal parts using a terrorblade. How long will each division be?
A. 1 1/2  meters
B. 1 1/4 meters
C. 1 1/8 meters
D. 1 1/6 meters
E.  1 1/3 meters

ANS: B
EXPLANATION: Convert 7 1/2 into an improper fraction; 15/2 by 6 to get 5/4 or 1 1/4.

18. Hazel got scor od 12, 20 16 and 17 in her first four quizzes. What score must she get in the next quiz have a n average of 17 in the five quizzes?
A. 18
B. 20
C. 17
D. 19
E. none of the above

ANS: B
EXPLANATION: 17x5 =85. Add 12, 20, 16 and 17 to get 65.85 – 65 = 20

19. Together, Huey, Dewey and louie earn 72,000 pesos a month. If Huey earns 6,000 pesos more than Dewey and 9,000 pesos more than Louie, how much does Huey earn?
A. 29,000
B. 26,000
C. 21,000
D. 23,000
E. 24,000

ANS: A
EXPLANATION: Let x = Huey’s salary. Thus Dewey earns x-9000. x + (x – 6000) + (x-9000) = 72,0003x-15,000 = 72,000 3x = 87,000. Thus , x = 29,000

20. I have ten coins made up of 5-pesos and 10-peso coin. If these ten coins are worth 70 peos, how many more 5-peso coins than coins do I have?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

ANS: B
EXPLANATION: Let the number of 5 peso coins. 5x + 10(10-x)= 70 5x  + 100 – 10x = 70 5x = 30 x = 6. There are 6-5 peso coins and 4-10-peso coins. 6-4=12.
To download this reviewer, click HERE. God bless!
Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra