Test on Verbal Abilities Part 3



VERBAL ANALOGY

Directions: Each question below consists of a related pair of words followed by 5 other words numbered 1,2,3,4, & 5. Select the lettered word that BEST expresses a relationship similarm to that expressed in the original pair. Write only the number that corresponds to your answer.

PAIRED - ANALOGY APPROACH:
1. Electricians : plier :: ________ : ________
1. Journalist : Typewriter
2. Carpenter : Lumber
3. Plumber : Pipe
4. Poet : Poetry
5. Surgeon : Operation

Ans : 1

2. Seer : prophecy :: _________ : _______
1. Judge : Verdict
2. Architect : Design
3. Carpenter : House
4. Poet : Beauty
5. Teacher : Student

Ans : 1

3. Virtuoso : experienced :: _________ : ________
1. Philosopher : Nature 
2. Rogue : Knavish
3. Democrat : Dictatorial 
4. Evildoer : Repentant
5. Technocrat : Politics

Ans : 2

4. Stage : actor :: ________ : ________
1. Quarry : Sculptor
2. Baton : Conductor
3. Safe : Banker
4. Rink : Skater
5. Radio : Announcer

Ans : 4

5. _________ is to insect as toxicology is to _______
1. Entomology : Poisons
2. Phraseology : Behaviour
3. Ichthyology : Dinosaurs
4. Etymology : Toxicity
5. Biology : Chemistry

Ans : 1


6. Cautions is to ________ as radar is to ________
1. Carelessness : War
2. Worry : Disaster
3. Sanitation : Tracking
4. Protection : Direction
5. Accident : Collision

Ans : 5

7. Island : archipelago :: ________ : ________
1. Team : Player
2. Sphere : Hemisphere
3. Star : Galaxy
4. Multitude : Horde
5. Peninsula : Continent

Ans : 3

8. ________ : organization :: _______ : army
1. Merger : Assembly
2. Disband : Demobilize
3. Discharge : Dismissal
4. Resignation : integration
5. Employee : Officer

Ans : 2

9. _________ is to votes as census is to ________
1. Tally : Population
2. Election : Statistics
3. Comelec : DepEd
4. Voters : Workers
5. Hospital : Revenues

Ans : 2

10. Armory : weapons :: _______ : _______
1. Penitentiary : Warden
2. Courthouse : Laws
3. Banks : Mortgages
4. Warehouse : Merchandise
5. Hospital : Patients

Ans : 4

11. Skin : tissue :: _______ : _______
1. Envelope : Letter
2. Chisel : Stone 
3. Cord : Wood
4. Swatch : Cloth
5. Ream : Paper

Ans : 5

12. _______ is to tooth as ______ is to stump
1. Decay : Dry
2. Extract : Uproot
3. Pull : Push
4. Fill : Plant
5. Enamel : Cork

Ans : 2

13. _______ is to letter as deck is to _______
1. Message : Ship
2. Preface : Bow
3. Alphabet : Cards
4. Envelope : Ships 
5. Mail : Distance

Ans : 3

14. Pulverize : dust :: _______ : _______
1. Petrify : Coal
2. Solidify : Fluid
3. Analyze : Solution
4. Permeate : Odor
5. Vaporize : Mist

Ans : 5

15. Basement : attic :: _______ : _______
1. Baseball : Football
2. Root : Crown
3. Garage : House
4. Roof : Galvanized iron
5. Dungeon : Shelter

Ans : 2

16. Water : bucker :: _______ : _______
1. Acorn : Tree
2. Seed : Cob
3. Doctor : Profession
4. Grain : Silo
5. Fruit : Grocery

Ans : 4

17. Amusing : uproarious :: ________ : ________
1. Petty : Narrow-minded
2. Intractable : Stubborn
3. Quiet : Noisy
4. Puzzling : Dumb-founded

Ans : 4

18. Cobbler : shoes :: ________: ________
1. Painter : Easel
2. Saw : Carpenter
3. Judge : Verdict
4. Mechanic : Automotive
5. Exhausted : Weary

Ans : 4

19. Quart is to ______ as minute is to ______
1. Pint : Second 
2. Liter : Time
3. Gallon : 60 mins.
4. Volume : Hour
5. Millennium : Length of time

Ans : 1

20. Horse : foal :: ________ : ________
1. Cock : Game
2. Duck : Gander
3. Cow : Tether
4. Carabao : Calf
5. Cat : Feline

Ans : 4

21. Wheat : grain :: _______ : _______
1. Beef : Cow
2. Lime : Orange
3. Carrot : Vegetable
4. Coconut : Palm
5. Hamburger : Bun

Ans : 3

22. Possible : probable :: _______ : _______
1. Likely : Unlikely
2. Best : Better
3. Willing : Eager
4. Quick : Fast
5. Rest : Stir

Ans : 3

23. Digrees : ramble :: _______ : _______
1. Muffle : Stifle
2. Rust : Weld
3. Introduce : Conclude
4. Rest : Stir
5. Find : Explain

Ans : 1

24. Maurve : color :: _______ : _______
1. Salt : Sugar
2. Basil : Spice
3. Light : Dark
4. Rainbow : Blue
5. Brown : Tan

Ans : 2

25. Ship : disembark :: _______ : _______
1. Horse : Dismount
2. Train : Onboard
3. Intern : Jail
4. Navy : Discharge
5. Clock : Alarm

Ans : 1

26. Stable : horse :: _______ : _______
1. Sty : Pig
2. Pond : Duck
3. School : Fish
4. Swarm : Bees
5. Zoo : Lioness

Ans : 1

27. Bat : bird :: _______ : _______
1. Collie : Dog
2. Fly : Insect 
3. Whale : Fish
4. Crocodile : Alligator
5. Dolphin : Shark

Ans : 3

28. Radius : circle :: ________ : _______
1. Cord : Circumference
2. Latitude : Earth 
3. Bisector : Angel
4. Tire : Thread
5. Spoke : Wheel

Ans : 5

29. Wheel : Car :: _______ : _______
1. Motor : Truck
2. Oar : Boat
3. Kite : String
4. Wing : Plane
5. Rudder : Ship

Ans : 5

30. Decibel : sound :: ________ :  ________
1. Calorie : Weight 
2. Temperature : Weather
3. Volt : Electricity
4. Color : Light
5. Area : Distance

Ans : 3
To download this reviewer, click HERE. God bless!
Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra