Test on Verbal Abilities Part 1





Direction: Determine the relationship of the first word to the second word in capital letters. From among the suggested answers, choose the word or group of that words that best expresses a similar relationship to the third word in capital letters.

1.       MUSEUM is to EXHIBIT as THEATER is to ________________.
1.       Cell
2.       Stage
3.       Sculptor
4.       Arts
5.       Performance

ANS: 5

2.       SNOW is to DRIFT as SAND is to______________.
1.       Gravel
2.       Mud
3.       Dune
4.       Sandstorm
5.       Grains

ANS:3

3.       BASEMENT is to ATTIC as ROOT is to___________.
1.       Tree top
2.       Crown
3.       Underground
4.       Foliage
5.       Foundation

ANS:2

4.       GRAIN is to SILO as WATER is to____________.
1.       Liquid
2.       Underground
3.       Bucket
4.       Power
5.       Flow

ANS:3

5.       SHRUG is to SILO as WATER is to_____________.
1.       Head
2.       Desire
3.       Approval
4.       Dissent
5.       Movement

ANS:3


6.       PEA is to POD as NUT is to_____________.
1.       Fruit
2.       Hard
3.       Acorn
4.       Shell
5.       Oil

ANS:4

7.       AIRPLANE is to HANGAR as AUTOMOBILE is to______________.
1.       Vehicle
2.       Hard
3.       Transportation
4.       Showroom
5.       Garage

ANS:5

8.SPINE is to cactus as QUILL is to_____________.
1.       Pillow case
2.       Porcupine
3.       Furnishing
4.       Protection
5.       Writing pen

ANS:2

9. TITANIC is to LILIPUTAN as OCEANIC is to______________.
1.       Microscopic
2.       Bottomless
3.       Bluewater
4.       Huge
5.       Aquatic

ANS:1

10.KAINGIN is to SOIL EROSION as CONTOUR FARMING is to_____________.
1.       Water distribution
2.       Wind erosion
3.       Crop propagation
4.       Soil technology
5.       Soil preservation

ANS:5

11.IRREFUTABLE is to DISPROVED as IRREPARABLE is to_____________.
1.       Restored
2.       Inevitable
3.       Possible
4.       Limited
5.       Beyond repair

ANS:3

12. FORE is to APT as BOW is to_____________.
1.       Paddle
2.       Stern
3.       Tie
4.       Deck
5.       Arrow

ANS:2

13.PHOTOGRAPHER is to PICTURE as CARTOGRAPHER is to______________.
1.       Map
2.       Design
3.       Plans
4.       Graph
5.       Animation

ANS:1

14. TIRADE is to ABUSIVE as EULOGY is to______________.
1.       Laudatory
2.       Belittling
3.       Applause
4.       Biography
5.       Mounting

ANS:1

15. PERJURY is to LIE as LARCENY is to____________.
1.       Conspire
2.       Harm
3.       Steal
4.       Confess
5.       Injure

ANS:3

16. OPTICS is to PHYSICS as DIALECTICS is to______________.
1.       Debate
2.       Logic
3.       Communication
4.       Grammar
5.       Dialogue

ANS:2

17. RUMMAGE is to DISORDER as TENDERFOOT is to_____________.
1.       Rookie
2.       Expect
3.       Student
4.       Apprentice
5.       Sibling

ANS:1

18. COMPASS is to DIRECTION as CALIPER is to____________.
1.       Speed
2.       Altitude
3.       Diameter
4.       Tone
5.       Volume

ANS:3

19. TANNING is to LEATHER as BREWING it to______________.
1.       Wine
2.       Concoctions
3.       Stew
4.       Brew
5.       Beer

ANS:5

20. _______________is to METAMORPHOSIS as CATHARSIS is to_______________.
1.       Condition-chapter
2.       Change-purification
3.       Cause-result
4.       Process-stage
5.       State-stage

ANS:2

21.SWORD is to_______________ as PISTOL is to _______________.
1.       Sheath-shot
2.       Handle-bullet
3.       Scabbards-holster
4.       Knife-barrel
5.       Blade-trigger

ANS:3

22._____________ is to SCHOOL as________________ is to CONSTELLATION.
1.       Student-astronomy
2.       Secondary-Orion
3.       Lesson-study
4.       Fish-star
5.       Principal-astronomist

ANS:4

23._____________ is to LATE as AUTHENTIC is to ________________.
1.       Afternoon-copycat
2.       Diligent-original
3.       Prompt-genuine
4.       Tardy-replica
5.       Punctual-counterfeit

ANS:3

24. PAPER is to ________________ as SILK is to ______________.
1.       Ink-cloth
2.       Diligent-original
3.       Prompt-genuine
4.       Tardy-replica
5.       Punctual-counterfeit

ANS:5

25. COMPOSER is to ____________ as POET is to _____________.
1.       Song-lyrics
2.       Keys-rhymes
3.       Orchestra-recital
4.       Symphony-sonnet
5.       Gala-drama

ANS:4
To download this reviewer, click HERE. God bless!

Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra