Quantitative Analysis and Numerical Reasoning Part 3

Quantitative Analysis and numerical Part 3, Free Civil Service Examination Reviewer


Direction: Each of the following questions and problems and number series, choose the correct answer from the choices given.

1. Write 3.4% as a fraction.
1) 3.4/100
2) 3.4/100
3) 34/100
4) .34/1000
5) 34/100

Ans: 1

2. Write ¾ % as a decimal.
1) 75
2) 075
3) .0075
4) .00075
5) 7.5

Ans: 3

3. The number missing in the series 6, 12, 20, 30, ?, 56, 72 is ?
1) 38
2) 42
3) 44
4) 48
5) 52

Ans: 2
( 6 + 6 = 12 + 8 = 20 + 10 = 30 + 12 = 42 + 14 = 56 + 16 = 72 )

4. If ;he following numbers are arranged in order from smallest to the largest, what will be the correct order?
a) 9/13
b) 13/9
c) 70%
d) 1/70

1) bacd
2) cbad
3) cdab
4) bdca
5) acdb

Ans: 5

a. 9/13=69; c. 70%=70; d. 1/70=1.42; b. 13/9=1.44


5. 3 is 6% of a certain number. What is the number?
1) 53
2) 50
3) 48
4) 18
5) 24

Ans: 2

6%X = 3; .06X  3
        .06    .06

             X = 50

6. What is the average of 0.6, 6.6, 0.4, and 2.4?
1
10
2 1/5
2
12

Ans: 3

0.6 + 6.6 + 0.4 + 2.4 = 10/4 = 2.5 or 2 ½ 

7. what is the sum of ̀√12 + √27?
√29
5 √3
3 √5
13√3
7√3

Ans: 2

√12  =  √4 √3         √27  =  √9  √3
=  2 √3                 = 3    √3
               2√3 + 3√3
                      = 5 √3

8. Find 65% of 75.
4.87
488
48.75
487.50
48.80

Ans: 3

75 x 65/100 = 4875/100 = 48.75

9. P25.00 is 20% of what?
P1,250
P125.00
P128.50
P120.00
P500

Ans: 2

20X = 25
 .20     .20

      = 125

10. 12 is 125% of what number?
9.6
8
9
10
8.6

Ans: 1

125% = 1 ¼ or 5/4
        = 5X  =  12 5X   = 12(4) X = 48
            4          5            5                  5 

                                         X = 9.6

11. What percent of 16 is 40?
2.5%
2500%
¼
250%
25%

Ans: 4

16X  = 40
16          16

 X= 2.5 x 100 = 250%

12. 1 ¼ subtracted from its reciprocal is?
-9/20
45
2.25
9/20
-1/5

Ans: 1

1 ¼  =  5/4 4/5 – 5/4  =  16 – 25
                20 = -9/20
(20/5X4=16; 20/4x5=25)

13. What is the ratio of ¼ to 3/5?
1:30
3:20
5:12
3:4
5:4

Ans: 3

¼ : 3/5 = ¼ / 5/3 = 5/12 or 5:12 LCD = 12

14. what is the difference between √150 and √54?
3√6
16√6
√96
6√2
2√6

Ans: 5

√150 = √6  √25=5√6   ;  √54  =  √6  √9  =3√6
           = 5√6-3√6=2√6

15. One tenth is what part of three-fourths?
3/40
1/8
2/15
15/2
40/3

Ans: 3

1/10  = X ( ¾ ) = 1/10 = 3X/4  =  30X/30 = 4/30 ; X = 2/15

To download this reviewer, click HERE. God bless!

Name

BILL,1,CHED,1,Civil Service Examination,4,Civil Service Examination Tips,2,CSE Reviewer,46,Department of Foreign Affairs,1,DICT,1,DOST,1,Health,1,ITMS,2,Local Jobs,4,LTO,1,PhilHealth,1,Philippine News,12,PMA,1,PNP,8,Social Security System,1,SPORTS,1,TESDA,3,
ltr
item
HelpLine PH: Quantitative Analysis and Numerical Reasoning Part 3
Quantitative Analysis and Numerical Reasoning Part 3
Quantitative Analysis and numerical Part 3, Free Civil Service Examination Reviewer
https://1.bp.blogspot.com/-aHU5VTvm_L8/Ws4ib0UgAyI/AAAAAAAABic/3l6mk9E7b2ks4Wj9N7mCZK3JsbOjk5yMQCEwYBhgL/s320/CSE%2BReviewer%2Bimahe%2Bni.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-aHU5VTvm_L8/Ws4ib0UgAyI/AAAAAAAABic/3l6mk9E7b2ks4Wj9N7mCZK3JsbOjk5yMQCEwYBhgL/s72-c/CSE%2BReviewer%2Bimahe%2Bni.jpg
HelpLine PH
https://www.helplineph.com/2018/04/quantitative-analysis-and-numerical_66.html
https://www.helplineph.com/
https://www.helplineph.com/
https://www.helplineph.com/2018/04/quantitative-analysis-and-numerical_66.html
true
405350318490823494
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy