Quantitative Analysis and Numerical Reasoning Part 2



Direction: Determine the relationship between the first and the second numbers or the first and third numbers. Form among the suggested answers, choose the number that will complete the analog.

1. 3^3 is to 27 as 9^3 is to ____________.
27
279
729
728
792

Ans: 3)

3 X 3 X 3 = 27 as 9 X 9 X 9 X= 729

2. 0.25 is to 0.125 as 1.2 is to____________.
0.625
6.250
2.125
1.125
1.625

Ans: 2)

0.25 X .5 = 0.125 as 1.25 X .5 = 0.625

3. 12.5 is to 1/8 as 20 is to _____________.
1.1/6
¼
0.50
1/5
1/3

Ans: 4)

1/5 OR 20%

4. 6 is to 15 as36 is to _____________.
82
90
72
60
70

Ans: 2)

6/15 = 0.40 or 40%; 36/40% or 36/0.4=90

¾ is to 75% as_____________ is to 80%.
3 ¼
7/8
4/5
6/7
.080

Ans: 3)


5.      ¾ is .75 or 75% ; 4/5 = 0.08 or 80%

Direction: Each of the following questions and problems and number series, choose the correct answer from the choices given.

1. If two halves of 2 ½ are added to 2 ½, the result is?
1) 2 ½
2) 3
3) 5
4) 5 ½
5) 6

Ans: 3)

Two halves of 2 ½ ; 2 ½ = 5

2. If the following quantities were arranging from the greatest to least, which one would have the second least value?
6/12
5/12
4/10
¾
2/6

Ans: 3)

0.40 6/12=50; 5/12=41; 4/10=40; ¾ = 75; 2/6= .33

3. To represent a family budget on a circle graph, how many degrees should be used to represent an item that is 20 percent of the total budget?
20
36
60
72
90

Ans: 4)

 72° there are 360° in a circle; 20% or 1/5 of  360°= 72°

4. C is the midpoint in line segment AE, B and D are on line AE so that AB= BC and CD =DE.
What percent of AC is AD?
33%
50%
66%
140%
150%

Ans: 5)

150% AD is larger than AC. It is 3/2 or 1.5 or 150% as large

5. Suppose that the time now is 10.30am. What will be the time 16 hours from now?
12.30am
2.30am
1.30am
12.30pm
2.30pm

Ans: 2)

2:30pm 10:30am + 12 hrs. = 10:30pm + 4hrs =2:30am

6. what number when increased by 90 percent of itself equals 156?
76
80
86
82
90

Ans: 4)

X + 0.90(X)= 156; 156 =1.90(X) 82+0.90(82)= 156
1.90 1.90         82+73.8=156
82=X 82+74=156
                                                                156=156

7. Anthony bought a watch and sold it at 35 percent more than its original cost. How much did he earn if the cost of the watch was P?
P = 35%
P = 35%X
35%P
P-35%
P = (Px35%)

Ans: 5)

8. What is the smallest positive number that will give a remainder of 3 when it is divided by 4, 5 or 10?
63
23
33
53
43

Ans: 2)

23 20-3=20; 60/4=15; 50/4 =12.5; 20/4=5; 30/4= 7.5 ; 40/4=10
60/5=12; 50/5=10; 20/5= 4; 30/5= 6; 40/6=6.6
60/10=6; 50/10=5; 20/10=2; 30/10=3; 40/10=4

9. How many numbers between 200 and 400 begin or end with 32?
110
130
120
110
99

Ans: 4)

110 All numbers from 300 to 399 begin with 3. There are100. There are 10 numbers which end in 3 from 200 to 299 (203,213,223…) 100=10=110

10. Barangay Uno has a population of 15,000 which decrease by 20 people per annum. Barangay Dos has a population of 5000 people which increase by 80 people per year. In how many years will the population of both barangays be equal?
10 years
20 years
15 years
5 years
8 ½ years

Ans: 1)

10 yrs. Let X= the # of years the population of both barangays will be equal.
15,000-20X= 5,000+80X
-20X-1(80-X) =5,000- 15,000
-100X = -10,000
-100 =  -100
X = 10 years

11. Josef answered all 25 test questions he was given. His percent score was taken by giving him 4 pts for every correct answer and by subtracting 1 pt. for every answer he made. Assuming he obtained a score of 70%, how many questions did he get correctly?
1719
15
20
22

Ans: 2)

19 correct answers Let X = # of correct answer
25-X = # of wrong answers
4X – 1 (25-X) = 70
5x= 70 +25
5x = 95
5       5
X=19

12. How much will it cost to lay 40 square meter of tiles if each square feet of tire cost P109.50?
P47,128
P28,000
P47,575
P48,250
47,000

Ans: 1)

P47,128.80 1sq. meter = 10.76 sq. ft 1 sq.ft of tile = P109.50
        40 sq. m. x (10.76)=430.40sq.ft 
        430.40 sq.ft x P109.50= P47,128.80

13. A tenant get 4 sacks of palay for every 7 sacks harvested. If the farmland produced 560 sacks of palay, how many sacks of palay would the tenant get?
280
350
300
320

Ans: 4)

320 sacks 4/7 x 560 = 4x 560
   7
=2270/7 = 320

14. A group of 40 workers can finish digging a tunnel n 12 days. How many workers can finish the job in 8 days?
50
65
60
55
58

Ans: 3

60 workers W1W2 = d1d2
       40:W2 = 8days:12days
        8W2 = 12x40
        8W2 = 12x 40 = W2 =60 workers
         8      = 8

15. The Maharlika Multi-Purpose Cooperative, Inc. has a trust fund of almost Half a Million Pesos. Part of the fund is invested at an annual interest rate of 6 percent and the rest is invested at an annual interest rate of 8 percent. If the income from both investments is invested at an annual interest rate of 8 percent. Of the income from both investment is P39,000 annually, how much is invested at each rate?
P100.000 at 6% and P400,000, at 8%
P80,000 at 6% and P420,000 at 8%
P75,000 at 6% and P425,000 at 8%
P25,000 at 6% and P425,000 at 8%
P50,000 at 6% and P450,000 at 8%

ANS: 5)

P50,000 at 6% and P450,000 at 8% P50,000x .06 = P 3, 000.00
                                                                P450,ooo x .08= P36,000.00
        P39,000.00

To download this reviewer, click HERE. God bless!


Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra