Quantitative Analysis and Numerical Reasoning Part 1




Direction: Solve the following exercise. Correct answers are found after last exercise
1.  What is the average of A,B,C?
1. ABC/3
2. (A=B=C)/3
3. 3(A+B+C)
4. ABC/A+B+C

Ans: 2)

2.  Which of the following has the LEAST numerical value?
1. 11/12
2. 6/8
3. 5/7
4. ¾
5. 10/11

Ans: 3)

11/12=916, 6/8=75; 5/7= 714,¾ =75, 10/11=909

3. If apples cost P25.00, how many apples can be purchased for P100.00?
1. 8 apples
2. ½ dozen
3. 2 dozens
4. 1 ½ dozen
5. None of these

Ans: 1)

P25.00/2=P12.50@; P100.00/P12.50=8 

4. If 2 tablespoons = 1 liquid oz., and 5 tablespoons = 1/4cup, then. How many liquid ounces are there in one cup?
1. 4 ounces
2. 8 ounces
3. 16 ounces
4. 24 ounces
5. None of these

Ans: 5)

¼ cup =5 tbs.; 4(1/4)=5(4)  1 oz. =2 tbs.
4\4=20
1= 20 tbs/2tbs
=10 oz.

5. 2 is what percent of 5?
1. 25%
2. 38%
3. 40%
4. 35%
5. 45%

Ans: 3)

5(x)= 2.5x/5=2/5, x=40(100)
  =40%


6. Five (5) average office workers earn a total average monthly salary of P10,000. If the average monthly salary of two of these workers total P4,000.00 what is the average monthly income of each of the remaining three workers?
1. P6,000.00
2. P2,000.00
3. P2,500.00
4. P4,000.00
5. None of these

Ans: 2)

P10,000/5=P2000 per person; P10,000-P4000=P6000/3=P2000

7. Which of the following equation has the LEAST value?
1. 6+3x3
2. 6x4+3
3. 6+4x3
4. 2+6x4
5. 6x3+4

Ans: 1)

15 (2)27 (3) 18 (4) 26 (5) 22

8. 3.54 is multiplied by 10 to the fifth power, what would be the value?
1. 3.054
2. 30.54
3. 305.40
4. 35,400
5. 354,000

Ans: 5)

10 to the 5^th power = 100,000, 100,000 x 3.54 = 354,000

9. If the short hand of clock is at 4, what is the degree of its’ angle?
1. 90
2. 120
3. 130
4. 150
5. 110

Ans: 2)

3hrs. =right angle at 90 degrees/3 hrs. = 30 deg./hr.

10. There are two numbers whose sum is 48. One of the numbers is greater by 6. What are the numbers?

1. 23, 24
2. 21, 27
3. 22, 26
4. 23, 26
5. 20, 28

Ans: 2)

X=1^st number X + (x+6) =48 1^st no. = 21
X+6= 2^nd number 2x = 48-6 2^ndno. = 21 + 6 =27
2x=42/2
X=21

11. Add 17 5/8 + 21 ¼ = ?
1. 38 3/8
2. 39 3/8
3. 39 4/8
4. 38 4/8
5. 36 4/8

Ans: 2)

Convert mixed fraction to improper fraction:
17 5/8 = 141/8; 21 ¾ = 87/4
(8x17=5)=141; (4x21=3) = 87

Use least common denominator (LCD) and add numerators.
141 + 87/8 = 315/8 = 39 3/8

12. My uncle’s weight is two times that of my nephew. My aunt’s weight is half that of my nephew. What is the total weight of the three? Which of the following formulae will apply for he correct answer?
1. x^3 +2 ½
2. ½ + 3x
3. (2x)+(x)+(½x)
4. 2x+½x^2

Ans: 3)

Let X = weight of nephew; 2x = uncle’s weight; 1/2X = aunt’s weight

13. 2 ¾ of P100 is equal to
1. 6/4 x 100
2. 11/4 x 100
3. 11/4 + 100
4. 6/4 + 100
5. None of these

Ans: 2)

Convert mixed fraction to improper fraction: 2 ¾ = 11/4 x 100

14. Which of the following fraction is > than 1/3?
1. 22/63
2. 15/46
3. 4/11
4. 33/98
5. 102/103

Ans: 2)

1/3=333; 22/63= 349; 15/46= 326; 4/11= 363; 33/98 = .3336;
102/303 = .336 ; 15/46 > 1/3

15. In 1½ hours, the minute hand of a cock rotates through an angle of how many degrees?
1. 60
2. 90
3. 180
4. 360
5. 540

Ans: 5)

1 hr. = complete rotation= 360 degrees; 1/2hour or 30 minutes= 360 degs./2= 180 degs.
1 ½ hrs. = 360=180=540 degs.

16. When the fractions 2/3, 5/7, 8/11 and 9/13 are arranged in an ascending order, the result would be?
1. 8/11, 5/7, 9/13, 2/3
2. 5/7, 8/11, 2/3, 9/13
3. 2/3, 8/11, 5/7, 9/13
4. 2/3, 9/13, 5/7, 8/11

Ans: 4)

2/3= 666; 9/13 = 692; 5/7= 714; 8/11= 727

17. ADD: 48.63 + 96.28 + 436.45 + .2385= ?
1. 581.60
2. 581.5985
3. 581.5990
4. 581.5986
5. 581.59

Ans: 2)

20x/100=15/1; 20x=1500/20 x=75

18. 15 is 20% of what number?
1. 75
2. 78
3. 80
4. 70
5. 72

Ans: 1)

X = 75

19. 7 is 5 percent of what number?
1. 120
2. 125
3. 145
4. 140
5. 150

Ans: 4)

5/100= 7/X; 5X = 700/5
   X=140

20. The ratio of two numbers is 5 : 3 and their difference is 20. What are the numbers?
1. 50, 30
2. 55, 35
3. 40, 60
4. 45, 65
5. 50, 70

Ans: 1)

Let n= common factor
5n- 3n = 20 5(10);3(10)=20
2n-20/2 50- 30= 20
n=10 20 = 20

21. The ratio of two numbers is 16: 33. The larger number is 264. What is the smaller number?
1. 131
2. 130
3. 129
4. 128
5. 127

Ans: 4)

Let n= common factor
33n= 264/33
n=8
16n=33n
16(8) = 33(8)
128= 264

22. ¾ of 100 is equal to 5 times what number?
1. 10
2. 75
3. 25
4. 5
5. None of these

Ans: 5)

¾ of 100= 75, 75=5x ; 75/5= x/5
15= x

23. What is the smallest positive number which, it is divided by 3, 4 or 5, will leave a remainder of 2?
1. 42
2. 22
3. 62
4. 122
5. 182

Ans: 3)

Smallest positive number that could be divided by 3, 4 and 5
3x4x5=60

24. Which of the following number has the largest numerical value?
1. (3 + 3 + 3) to 3^rd power
2. (3 x 3) t3^rdo  power
3. (4 x 3 x 3) to 2^ndpower
4. 3 cube + 3 square
5. (3 x 3) square

Ans: 3)

729
729
1296
36
81

25. Eight percent of 36 is 72% of what number?
1. 2.06
2. 2.88
3. 3.24
4. 4
5. 40

Ans: 4)

72%X=8%(36 72%X=2.88
72X=2.88/.72
X=4

26. Which of the following has the greatest value?
1. 6/10
2. 8/12
3. 17/24
4. 9/14
5. 7/9

Ans: 5)

6/10=6;
8/12=66;
17/24=70;
9/14=64;
7/9=77

27. If 25% of 50% of 80 is 10, then ¼ of 5/10 of 80 is
1. 40
2. 20
3. 15
4. 10
5. None of these

Ans: 4)

Let X=10(80); X=400/10 ¼ (5/10)(80)
X=40 ¼ (40)
  =10

28. What number is 35 more than 70?
1. 105
2. 135
3. 170
4. 185

Ans: 1)

Let X= the number; 70 + 35 =105

29. The number is 15 less 7; when added to ten, what will the number be?
1. 28
2. 18
3. 17
4. 15

Ans: 2)

L
Let X= the number; X= (15-7)-10
X=18

30. What is -2 + (-3,1) + (-02)?
1. .512
2. 5.012
3. 0.512
4. -5.12
5. -5.012

Ans: 4)

Adding nos. with the same sign: the sign of the sum is the same as the sign of the nos. being added.

To download this reviewer, click HERE. God bless!

Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra