English Grammar and Correct Usage Part 1



Sentence Completion
Each sentence below has blanks each blank indicating that word has been a mined. Beneath the sentence are five numbered sets of words.
Direction: Choose the set of words that best fits the meaning of the sentence as a whole.

1. It is _____________ to try to destroy pest completely with pesticides, for as each new chemical pesticide is introduced the pest gradually become____________ to it.
1. Useless-----------drawn
2. Pointless------vulnerable
3. Futile---------resistant
4. Wicked------- indifferent
5. Worthwhile------immune

Ans:3

2. The usual solution proposed for the chronic__________ of affordable housing in the Philippines is to build new houses, often with government subsidies to___________ the cost to the buyer.
1. Scarcity-------conceal
2. Degeneration-----repair
3. Excess--------climinate
4. Undersupply------augment
5. Shortage------reduce

Ans:5

3. The famous Dr. C. Drew’s technique for preserving and storing blood plasma for emergency use proved so ___________ that it became the ______________for the present bloodbank system by the Red Cross.
1. Irrelevant------inspiration
2. Urgent----pattern
3. Effective-----model
4. Innocuous---------excuse
5. Complex-------blueprint

Ans:3

4. Because they did not accept his basic____________ they were ___________by his argument.
1. Assumption-------convinced
2. Motivation-------confused
3. Bias----------impressed
4. Promise----------unconvinced
5. Supposition-----justified

Ans:4

5. Pain is the body’s early warning system: loss of __________in the extremities leaves a person _____________ injuring himself unwittingly.
1. Agony-----incapable
2. Sensation----vulnerable to
3. Consciousness----- desirous of 
4. Feeling------habituated to
5. Movement----prone to

Ans:2


no6. It is ironic that the _____________ insights of the great thinkers are voiced so often that they have become more _____________.
1. Original--------cliché’s
2. Banal-----belief
3. Dubious---------habits
4. Philosophical--------questions
5. Abstract--------ideas

Ans:1

7. Since many disadvantaged individuals view their situation as_______________ as well as intolerable, their attitudes are best described as _____________.
1. Squalid-----obscure
2. Unpleasant-----bellicose
3. Acute-----sanguine
4. Immutable----------resigned
5. Political----perplexed

Ans:4

8. Certain animal behaviors, such as mating rituals, seem to be ____________ and therefore, ___________external factors such as climate changes, foods supply or presence of other animals of the same species.
1. Learned-------immune to
2. Innate--------unaffected by
3. Intricate-----belong to
4. Specific-----confused with
5. Memorized----- controlled by

Ans:2

9. As a person who combines care with _______________ Ruth completed her duties with _______ as well as zeal.
1. Levity---------resignation
2. Geniality------ardor
3. Vitality------willingness
4. Empathy----rigor
5. Enthusiasm----meticulousness

Ans:5

10. Although bound to _________ the law, a judge is free to use his discretion to ______________ the anachronistic harshness of some criminal penalties.
1. Impose-----mitigate
2. Exercise------ understand
3. Support---- condone
4. Initiate-----lighten
5. Enforce------lower
Ans:1
11. The scientific community was___________ when a living specimen of a bacteria, long thought to be___________, was discovered by a scientist.
1. Perplexed-----common
2. Overjoyed----- dangerous
3. Unconcerned------local
4. Astounded------extinct
5. Dismayed------alive

Ans:4

12. Although at times, Ruth could be disagreeable and even___________, more often than not, she was the most ____________ person you could hope to meet.
1. Contentious------amiable
2. Disgruntled-----confused
3. Contradictory-------disconcerted
4. Misguided-----solicitous
5. Choosy-------discerning

Ans:1

13. Reuben’s interest was focused on ______________ the division between theory and empiricism; he was convinced that a ____________ of philosophy and applied science was possible and necessary.
1. Eliminating-----synthesis
2. Maintaining---------restoration
3. Crossing-----stabilization
4. Ignoring-----duplicity
5. Denying-----delineation

Ans:1

14. Thanks to his eloquence and logic. Reuben spoke_______________ and made it difficult to his bitterest opponents to____________ his opinions.
1. Monotonously-----clash with
2. Charmingly-------yield to
3. Tediously-------contend with
4. Abhorrently------concede to
5. Persuasively-----disagree with

Ans:5

15. This well-document part of history of Filipino artistry is of importance because it carefully___________ the__________ accomplishments of Filipino artists who care all too little known the public at large.
1. Recognizes-----negligible
2. Overlooks------purposed
3. Scrutinizes---- illusory
4. Distorts----- noteworthy
5. Substantiates-----considerable

Ans:5

16. Surrounded by their enemies and unable to_____________ their supplies, the defenders of the city feared their food would soon be__________.
1. Replenish------exhausted
2. Consume---hoarded
3. Replace-----obtainable
4. Estimate------superfluous
5. Protect----rationed

Ans:1

17. As environmentalists recently________________ in studying the effects of natural caused forest fires, some phenomena that appeared on the surface to be destructive, often have a hidden _________________ effect on the balance of nature.
1. Disproved----beneficial
2. Uncovered-----positive
3. Hypothesized----catastrophic
4. Disclosed----environmental
5. Determined----disastrous

Ans:5

18. The members of the Anti-Graft and Corruption League vowed to______________ all traces of_______ between private citizens and those in government service.
1. Exterminate-----controversy
2. Uncovered-------positive
3. Hypothesized-----catastrophic
4. Disclosed-----un environmental
5. Impound-----ties

Ans:4

19. Rosalinda kept her late parent’s heirlooms, not for any __________________value it had, but for purely _____________reasons.
1. Potential-----monetary
2. Ornamental-----aesthetic
3. Financial----pecuniary
4. Intrinsic------sentimental
5. Personal----accidental

Ans:4

20. Because our supply of fossil fuel like coal has been sadly _____________, we must find_____________ sources of energy.
1. Exhausted------efficient
2. Depleted------alternate
3. Increased-----available
4. Compensated---------significant
5. Stored------hoarded

Ans:2

21. Because Noel was_______________ in the performance of his duties, his employers could not __________his work.
1. Derelict---------quarrel over
2. Dilatory------grumble at
3. Undisciplined--------object to
4. Assiduous-------complain about
5. Nocturnal-----guided

Ans:4

22. The _____________pack of wolves ________ the herd of cattle in their relentless search a stray calf.
1. Voracious--------stalked
2. Dilatory-------grumble at
3. Meandering------ harassed
4. Treacherous----followed
5. Nocturnal-----guided

Ans:1

23. It is said that the tradition of shaking hands originated when our ancestors held out their hands show that they had no _____________ weapons and were thus ____________disposed.
1. Lethal----clearly
2. Concealed-----amicably
3. Hidden----harmfully
4. Murderous-----ill
5. Secret----finally

Ans:2

24. The number of Philippines Eagles has ___________ because the encroachments of humans on their habitat have caused them to __________ their breeding places.
1. Multiplied----endure
2. Expanded-----alter
3. Increased----migrate from
4. Diminished---protect
5. Dwindled-----shun

Ans:5

25. Despite the Archery team members’ resentment of the new coach’s training regiment, they____________ them as long as he did not ________ them too strictly.
1. Embraced----follow
2. Condemned-----formulate
3. Questioned---------interpret
4. Challenged------implement
5. Tolerated----apply

Ans:5
To download this reviewer, click HERE. God bless!


Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra