Clerical Reasoning Part 1

Clearical Reasoning Part 1




Direction: this exercise aims to familiarize you with some common clerical office procedures. Choose the correct answer from the choices given. The correct answers are found after the last exercise.

1. If the following procedures are to be arranged in proper order, what be the best order of arrangement for a receiving or purchasing clerk to do?
A. Inspect the goods delivered
B. Request for the quotation/price of the goods ordered etc.
C. Write a claim for damage or shortage of delivery
D. Prepare the form for purchase order
E. Pay the goods that are ordered
F. Make a request for the goods, services or order

1) ABCDEF
2) FBDACE
3) CEADBF
4) ABDEFC
5) BCDAFE

Ans:2

2. Which of the following is not a way to requisition a product?
1) By filling up purchase order form
2) By telephoning
3) By writing
4) By ordering through the sales representative
5) By getting the product short of prior notice

Ans:5

3. To whom will the duty of ordering needed goods fall?
1) Purchasing clerk
2) Salesman
3) Receiving clerk
4) Manager
5) Accounting clerk

Ans:1

4. Which of the following is not a necessary document in an office?
1) Purchase invoice
2) Credit memorandum
3) Official receipt
4) Marriage license
5) Requisition voucher

Ans:4

5. The following except one are outstanding clerical abilities expected by a head of his employees. Which is the exception?
1) Willingness to work well with others
2) Taking unnecessary leave of absence
3) Taking responsibility on the assigned task
4) Needing the least amount of supervision
5) Acquiring new procedures and techniques for the job.

Ans:2


6. Which of the following is not a term used in the filling process?
1) Cross-referencing
2) Coding
3) Unit
4) Decoding
5) Indexing

Ans:4

7. All except one of the following are commonly used systems. Which one is the odd?
1) Directory
2) Alphabetic
3) Geographic
4) Subject files
5) Numeric

Ans:1

8. Which department in an office takes care of preparing the customers’ accounts to the company?
1) Indexing section
2) Ordering section
3) Billing section
4) Purchasing section
5) Wholesale/retail section

Ans:3

9. If you were to handle an order of your company’s merchandise from a customer, which of the following is not one of the things you will do?
1) Prepare on voice of the order you received
2) Note the customer and his address
3) Carefully check the order
4) Keep the enclosed payment in your custody
5) Consult your head if some information are missing regarding orders.

Ans:4

10. Which documents indicate the returned items and deducted payment by a customer to your company?
1) Circular
2) Purchase invoice
3) Letter of credit
4) Credit document sales invoice

Ans:4

To download this reviewer, click HERE. God bless!



Name

BILL,1,CHED,1,Civil Service Examination,4,Civil Service Examination Tips,2,CSE Reviewer,46,Department of Foreign Affairs,1,DICT,1,DOST,1,Health,1,ITMS,2,Local Jobs,4,LTO,1,PhilHealth,1,Philippine News,12,PMA,1,PNP,8,Social Security System,1,SPORTS,1,TESDA,3,
ltr
item
HelpLine PH: Clerical Reasoning Part 1
Clerical Reasoning Part 1
Clearical Reasoning Part 1
https://2.bp.blogspot.com/-MBcj89dXZts/WsoKqX9QxeI/AAAAAAAABfA/zsIdBsNsAGIDSBM7GAl2TRcs3_5IXpUjACLcBGAs/s320/CSE%2BReviewer%2Bimahe.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-MBcj89dXZts/WsoKqX9QxeI/AAAAAAAABfA/zsIdBsNsAGIDSBM7GAl2TRcs3_5IXpUjACLcBGAs/s72-c/CSE%2BReviewer%2Bimahe.jpg
HelpLine PH
https://www.helplineph.com/2018/04/clearical-reasoning-part-1.html
https://www.helplineph.com/
https://www.helplineph.com/
https://www.helplineph.com/2018/04/clearical-reasoning-part-1.html
true
405350318490823494
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy